Wat is er te doen?

Taalvrijwilligers

Coordinatie: Andrée van Emst

Informatie en aanmelden:
wijzijnwoerden.taal@gmail.com

Wat?
Aanvullend aan het commerciële aanbod via taalinstituten is er behoefte aan  vrijwilligers die met de Nieuwe Woerdenaren willen praten en oefenen.

Maatschappelijk vrijwilligers

Coordinatie: Jacqueline van Leeuwen

Informatie en aanmelden:
jacquelinevanleeuwen@vluchtelingensteunpunt.nl

Wat?
Het VluchtelingenSteunpunt Groene Hart kan nog een aantal vrijwilligers gebruiken om statushouders te begeleiden bij maatschappelijke, sociale, juridische en praktische zaken (contacten leggen, administratieve procedures enz.).

Maatjes

Coordinatie: Titia Sliedrecht

Informatie en aanmelden:
wijzijnwoerden.maatje@gmail.com

Wat?:
Het maatjeswerk kun je grotendeels zelf invullen.
Het idee is dat we elke statushouder (Nieuwe Woerdenaar) proberen te koppelen aan een Oude Woerdenaar (iemand die er dus al langer woont), zodat deze de nieuwe wegwijs kan maken in onze stad en onze cultuur.
Het gaat om eenvoudige dingen als
– meegaan met boodschappen doen
– wegwijs maken in de stad (waar staan belangrijke gebouwen)
– samen wandelen
– een keer uitnodigen om te eten
– gewoon kletsen over dagelijkse dingen en hoe dat in Nederland gaat.
Informele gesprekken zijn erg belangrijk, omdat daarmee, in aanvulling op het formele taalaanbod via een school, de woordenschat vergroot wordt en het maakt dat ze makkelijker Nederlands kunnen praten.

We willen graag dat er een klik is tussen de oude en de nieuwe Woerdenaar, dus daarom is het handig dat je een paar keer aanwezig bent bij een groepsactiviteit. Dan kun je op informele wijze contact leggen en zien met wie je graag optrekt. Dan kun je met die persoon afspreken dat je maatje wordt.

Fietsen

Coordinatie: Wil-René Jansen

Informatie en aanmelden:
wijzijnwoerden.fiets@gmail.com

Wat?:
We hebben een aantal fietsen kunnen verwerven, die we tegen een kleine vergoeding beschikbaar kunnen stellen aan Nieuwe Woerdenaren. Maar ook aan het leren zelf je fiets te repareren, fietslessen en verkeerslessen is behoefte.

Psychosociale hulpverlening

Coordinatie: Lotte Ruyten

Informatie en aanmelden:
lotte_ruyten@hotmail.com

Wat?:
Vrijwilligers kunnen geconfronteerd worden met psychosociale problemen, waarvoor zij niet de goede gereedschappen hebben. Het is dan fijn als er professionals zijn, die kunnen bijspringen.